Hudiksvalls kennelklubb

Klubben bildades 26 november 1967 som en lokalklubb under Svenska Sällskapshundklubben. 25 personer slöt upp till det allra första mötet och till klubbens första ordförande valdes Herr Bernt Elving. Klubbens första jobb var att fixa en klubbstuga och dressyrplaner. Klubben fick då arrendera området vid Fansmyren som ligger utmed riksväg 84 mot Forsa.
Första klubbstugan. En vy över Fansmyren.

4 år senare i februari1971 bröt man sig ur Svenska Sällskapshundklubben och bildade Hudiksvalls Hundklubb. Då tillhörde vi en förening, SFHL - Sveriges fria hundklubbar, som organiserade alla fristående hundklubbar. På den här tiden hade vi bara 35 medlemmar och för att få ihop fler fick varje medlem värva minst en ny medlem för att vi skulle bli flera aktiva i klubben. Klubben anordnade huvudsakligen dressyrkurser med inriktning till familjehundens vardagslydnad. Klubbtidningen Skallet startades detta år.

Hundkurs 1973. Hundkurs 1975.

1973 började klubben med att arrangera Hunden dag som är en dag i hundens tecken med olika aktiviteter. Det var uppvisningar, hundparader och hundutställningar men kunde också få information av olika slag. Dessa dagar blev snabbt väldigt välbesökta och uppskattade. Så denna dag har man fortsatt med vajer år och fortfarande än i dag.

1974 beslöt man sig för att bygga ut stugan. Många hjälptes åt med arbetet.

En del är snickarkunnig. Det var mycket arbete som skulle göras.
Bara att måla virket tog sin tid. Men det var många som ville hjälpa till.
Se så fint det blev fast det inte är riktigt klart ännu. Snyggt!


Jubileumsåret 1981 största händelse var när klubben anordnade Hundens dag på Köpmanberget. Hela 90 valpar var anmälda till utställningen och representerade i 30 raser. Där kunde man då se några mindre vanliga raser så som Howavart, Flat Coated Retriever. Bis-1 på den utställningen blev en Amerikansk Cocker Spaniel. Publiken fick också rösta fram sin favorit och det blev en liten Dvärg Pudel vid namnet Pebbles.

 

Den dagen anordnades det lydnadstävling i både klass 1 och klass 2. Domare var Lennart Levin och Sven-Erik Carlsson. Ungdoms gruppen hade lydnadsuppvisning och Kjell-Åke Fahlberg visade upp sin Narkotikahund som blev mycket uppskattad.

 

Där till gav Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök ut information till alla intresserade. Rasklubbar var inbjudna att visa upp sig och värva intresserade till sin ras. Blå Stjärna var också där och informerade.

 

1985 ombildades klubben till att bli en lokal kennelklubb under namnet Hudiksvalls Kennelklubb. Men vi har fortfarande samma målsättning i klubben. Vi riktar oss till den vanliga hundägaren som vill ha vardagshyfs på sin hund men också för dom hundägare som vill komma lite längre.

 

1988 började klubben ha sin Hundens dag i Borgarparken varje år och från 2009 flyttade vi ut den på Hundklubben på Stenberge.

 

1995 såg Hudiksvalls kennelklubb till att Hundskatten i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun slopades.

 

2005 gick flyttlasset till nya klubbstugan vid Stenberge. Mer om det kan du läsa om här.